BP

Durum
Şirket Logosu

BP müşterilerine yakıt, ısıtma ve aydınlatma enerjisi sağlayan ve günlük mallar için
perakende servisleri ve petrokimya ürünleri sağlayan dünyanın en büyük enerji şirketlerinden biridir. BP, bu gün 100 ülkede yaklaşık 13 milyon müşteriye hayat kalitesini artıran ürünlerle hizmet veriyor. Müşterilerine ulaşım, ısınma ve aydınlanma özgürlüğü sağlayan BP bu özgürlüğün, insan hakları ve doğal çevreye saygı duyan bir enerji üretim ve sarfiyatından ayrılamayacağı görüşünde.

Türkiye'nin en büyük yabancı yatırımcılarından biri olarak, 94 yılda (1912'den beri) yatırım alanlarını genişleten BP, bugün Türkiye'de akaryakıt dağıtım ve pazarlama, madeni yağ üretim ve dağıtım faaliyetlerinin yanısıra, LPG, Ticari ve Endüstriyel Yakıtlar, Petrol Arama, Gaz ve Enerji gibi iş kollarıyla da temsil edilmektedir. BP'nin uluslararası iş kolları arasında yer alan BP Havacılık, BP Kimyevi Maddeler ve BP Deniz Yakıtları da Türkiye'deki faaliyetlerini sürdürmektedir. BP'nin, Türkiye'de yaklaşık 600 akaryakıt, 130 BP otogaz, 70 Petgaz ve Ocakgaz markası altında istasyonu bulunmaktadır.

Faaliyet gösterdiği tüm alanlarda üretim ve uygulama standartlarını hep en üst seviyede
tutan BP, üretim hattında gaz doldurduğu tüplerin kalitesini kontrol altında tutmak
istiyordu. Ev ve iş yerlerinde kullanılan tüplerin, içlerine koyulması gereken ideal gaz
miktarını otomasyon ile kontrol ettikten sonra son kullanıcının hizmetine sunmayı
planlıyordu. Böylece dünyada bir ilk yapılacak ve tüketiciye sunulan tüplerin içindeki gaz miktarı ancak ideal sınırlarda ise tüketiciyle buluşacaktı. Böylece hem müşterinin güvenliği hem de memnuniyeti sağlanacak, BP'nin imajı kuvvet kazanacaktı.

Bu ihtiyacı karşılayacak ve projelendirmeyi yapacak firmanın uluslararası standartlarda
çalışması, sunacağı çözüm ve ürünlerin de BP'nin Türkiye'deki 94 yıllık prestijini artıracak kalite olması birincil şarttı.

Çözüm

BP, yurt içi ve yurt dışında yaptığı uzun araştırmalar ve deneme testlerinin sonucunda
ihtiyaçlarını tamamıyla karşılayabilecek başarıdaki çözümü Fortibase'in sunduğu Ürün Kimliği Okuma ve Entegre Otomasyon ürünlerinin sağladığını onayladı.

İhtiyacı karşılayacak mevcut bir uygulama olmadığından planlama ve mühendislik danışmanlığı aşamaları ile proje start aldı. BP'nin dolum fabrikasında yapılan incelemeler sonunda maliyeti düşürmek için Fortibase proje ekibinin önerisiyle uygulanacak çözümün var olan dolum işleyişine adaptasyonu üzerinde çalışmalar yapıldı. Fortibase mühendisleri tarafından tüp daralarının okunması için geliştirme yapıldı, BP fabrikasında kullanılan kantarın işleyiş ve haberleşme protokolü çözüldü, sistemler arası bağlantılar yapıldı, istenmeyen ürünlerin banttan ayrılması için gerekli mekanizma ve işleyiş tasarlandı. Ürün Kimliği Okuma ve Entegre Otomasyon Sistemleri'nin istenen(legal) sınırlarda olmayan tüpleri bulup dolum hattından atması sağlandı.

Fakat her tüpün dara ağırlığı farklı olduğundan ve içinde kalmış olan gaz miktarı
bilinmediğinden dolu tüplerden legal doluluğa sahip olmadıklarını bulmak kolay değildi. Ürün Kimliği Okuma ve Entegre Otomasyon'un yapay zekası, gelişmiş algoritmaları ve kaliteli mühendislik tasarımı sayesinde tüplerin tartıldığı kantardan alınan ağırlık bilgisi ile polo (tüplerin üzerinde bulunan ve darasının yazılı olduğu aparat) üzerindeki bilgilerin okunarak karşılaştırması yapılıyor ve her tüpün içindeki gaz miktarının ideal olup olmadığının tespiti yapılabiliyor. İdeal gaz miktarını sağlamayan tüplerin itici bir kolla üretim bandından atılması sağlanıyor.

Sistemin işleyişine gelince; dolum bandına giren her tüp Fortibase görüntü alıcısının altından geçerken darası okunuyor (%0 hata oranı) ve bilgileri veritabanına yazılıyor. Tüpler ilerleyip kantara girdiklerinde okunan ağırlık doğru tüple eşleştirilerek veritabanına yazılıyor. Eğer tüp ideal dolulukta değilse doğru zamanda hattan atma sinyali gönderiliyor. Tüpün tüketiciye gönderilmesi önleniyor.

Sonuç

Planlama, geliştirme, demo, uygulama ve test aşamalarını kapsayan çözüm, Fortibase mühendisleri tarafından 4 aylık kısa bir sürede başarıyla tamamlandı.

BP, fabrikasındaki tüp dolum hattının başarısını garanti altına aldı.

Evlere ve işyerlerine giren her bir BP tüpünün aynı miktarda gaz içermesi sağlandı. Kalite ve standart sağladığı için müşterilerin gözündeki BP imajı kuvvetlendi.

Herhangi bir dolum pompasından oluşabilecek kalibrasyon hatasının anında fark edilerek olası kalite ve emniyet sorunlarının önüne geçildi.

BP, uyguladığı kalite standardıyla diğer petrokimya firmalarına örnek oluşturdu.