Petrol Ofisi A.Ş. (POAŞ)

Home » Başarı Hikayeleri » Petrol Ofisi A.Ş. (POAŞ)
Durum
Şirket Logosu

1981 yılında kurulan Petrol Ofisi akaryakıt dağıtım ve madeni yağ sektörünün lider
isimlerinden biri olarak teknolojik, yenilikçi, çağdaş yüzü ile enerji alanında uluslararası
düzeyde bir marka olma yolunda çalışmalarını sürdürmektedir. Sahip olduğu köklü değerleri ve deneyimlerini koruma hedefiyle yasalar, toplum ve paydaşlar nazarında sahip olduğu saygın konumu koruyarak, lider yapısının gereği olan yenilikçi bakış açısını her birim ve faaliyetine yansıtarak, tüm faaliyetlerini çevreye ve insana saygılı ve şeffaf bir biçimde sürdürmeyi amaçlamaktadır.

Bu amaçlarla yolunda devam ederken üretim, operasyon ve kalite kontrol süreçlerinde çağın değişen ihtiyaçlarına yönelik en yeni ve iyi teknolojileri kullanmayı benimseyen Petrol Ofisi A.Ş., Antalya Terminali'ndeki tırlarının dolum ve organizasyonundaki manüel evreleri yeni teknolojilere yakınlaştırarak hata ve ihmal oranının düşürülmesi konusunda çözümler aramaya başlamıştı. Çünkü terminalde manüel olarak işleyen her süreç kişisel değerlendirme farklılıklarından, ihmalden ve dikkatsizlikten doğabilecek insan hatasına son derece açıktı. Gaz dolumu yapılan Türkiye’nin en büyük tesislerinden birisi olan POAŞ Antalya Santrali için en ufak hatanın tamiri maliyet ve prestij açısından son derece büyüktü. Ayrıca işleyişteki kimi durumlar bir insanın takip etmesi açısından mümkün olmayacak kadar karışıktı.

POAŞ'da uygulanan mevcut sistemde santrale giriş yapan tırlar yakıt dolumu için sıraya giriyor ve sırası gelen tır dolum için hazır duruma geçiyordu. Ancak tırların sıralarında sürekli kargaşa oluşuyor ve işler yavaşlıyordu. POAŞ tankerlerinin hem araç bölümünde hem de römorklarında ayrı plakalar var. Tankerler santralden her zaman giriş yaptıkları römorkla çıkmayabiliyor. İçeride römork değişimi yapılabiliyor. Böyle bir durumda içeride hangi aracın hangi römorkla eşleştiğinin tespiti operatörler için karmaşık ve zor oluyordu. Buna rağmen giriş ve çıkışta operatörle manüel olarak plakları kaydediyor, ancak bu plakaları gün sonunda eşleştirerek sağlama yapamıyorlardı. Yapılan işlemde insan hatası, dikkatsizlik ve ihmalin oluşma olasılığı son derece yüksekti. Ayrıca hangi plakalı araç veya römorkun ne zaman nerede, hangi eşleşme durumunda olduğunu her an görme olanağı da yoktu.

Çözüm

POAŞ Antalya Terminali’ndeki mevcut duruma çözüm olarak Platasis Site Otopark ve Entegre Otomasyon ürünleri kullanıldı. Böylece talebi karşılayamayan ve hataya neden olan manüel uygulamanın yerine sistemli, uygulamada boşluğa müsaade etmeyen, hataya kapalı, standart ve ihlal edilme tehlikesi olmayan, ayrıntılı rapor ve arşiv olanağı sunan bir sistem hayata geçmiş oldu.

Manüel takip edilmeye çalışılan tır sırası, römork değişimi, değişim kayıtlarının turulması, yedeklenmesi gibi tüm süreçler otomasyon ile hızlı, hatasız hale getirildi. Sistem Fortibase mühendisleri tarafından hazırlanan qmatik yazılımı ile entegre edildi. Böylece Platasis Site Otopark tarafından okunan araç plakalarına otomatik sıra numarası verilmesi sağlandı. Sistemin devreye alınmasıyla birlikte tankerlerin sıra kargaşasına son verildi. Terminale giren tır ve römorkların değiş tokuşları Platasis Site Otopark'ın yapay zekası ile çözümlenerek kayıt altına alındı.

Sonuç

Platasis® Site Otopark'ın akıllı yapay zekası sayesinde tesisteki tankerlerin römork değişim hareketleri ve tesisten çıkan hangi tankerin hangi römorkla eşleştiği kaydediliyor ve rapor olarak alınabiliyor. Böylelikle çok zaman alan ve hata oranı yüksek manüel sağlama yöntemleri yerini doğru verilerin kaydedildiği, kolay sorgu yapılabilen, istenilen tarihin kayıtlarına birkaç saniyede erişilen mühendislik harikasına bırakmış oldu.

Tankerlerin tesise giriş çıkış saatleri, alanda ne kadar süre bekleme yaptıkları, gaz
dolumun başlama ve tamamlanma zamanı, tesiste toplam kalış süreleri Platasis® Site Otopark tarafından hesaplanıp kaydediliyor. İstenen an bu bilgilere sistemin raporlama opsiyonu sayesinde ulaşılabiliyor. Sistemin arşiv opsiyonu ise eskiye yönelik herhangi bir bilgiye ulaşmayı kolaylaştırıyor.

Türkiye'nin en büyük tesislerinden biri olan POAŞ Antalya Santrali dolum tesinin araç yönetim ve kontrolü için ihtiyaç duyulan profesyonel iş akış çözümünü Platasis Site Otopark ve Entegre Otomasyon ile sağlıyor.